Inkomhal

Biografie

Opdracht

Portfolio

Contact

Dagboek

Dagboek

Een huis groeit

laatste wijziging: 17/7/2002 (afgewerkte buitenkant)

Week1

Uitzetten gebouw

De aannemer zet de voornaamste contouren van het gebouw uit en de gemeenteambtenaar controleert de voorbouwlijn.

Week2

Grondwerken en fundering

De teelaarde wordt afgegraven. De funderingssleuven worden gegraven, de energiebocht geplaatst, de aardingslus gelegd en bedekt met een laagje zand. De sleuven worden volgestort met beton.

Ook de regenwaterput en de septische put worden geplaatst en gevuld met water.

Het ondergronds metselwerk en de rioleringsbuizen worden gelegd.

Tenslotte wordt een zandbed en een polyethyleenfolie aangebracht en wordt de betonnen vloerplaat (met wapeningsnet) gestort. Het ondergronds metselwerk wordt aan de buitenkant gekoolteerd.

Klik voor detail
Beton storten


Ondergronds metselwerk en rioleringsbuizen


Voetlood en eerste steen


U-balken met stalen I-ligger (links) of betonbalk (rechts)

Week3-4

Ruwbouw: opgaand metselwerk gelijkvloers

De eerste lading cellenbetonstenen (Ytong) wordt geleverd.

Onder het opgaand metselwerk wordt een voetlood (dikke PE-folie) gelegd om opstijgend vocht te vermijden.

De eerste steen wordt gelegd op een mortelbed. Het is van belang dat de eerste rij stenen perfect waterpas ligt.

De buitenmuren worden uitgevoerd in verlijmde cellenbetonstenen met een dikte van 30 cm. Dit resulteert in een belangrijke tijdswinst in vergelijking met een klassieke spouwmuur met gevelsteen. Na twee dagen heeft de 2-koppige ruwbouwploeg dit resultaat bekomen.

Ongeveer één week na het leggen van de eerste steen zijn alle muren van de benedenverdieping afgewerkt tot onder de lateien. Afhankelijk van de lengte van de overspanning en van de belasting die erop komt, zijn dit ofwel geprefabriceerde Ytong lateien ofwel U-balken waarin stalen I-liggers of gewapend beton zijn aangebracht (zie foto links)

Het opgaand metselwerk van de benedenverdieping is nu afgewerkt en klaar voor het plaatsen van de breedplaatvloeren


Week4

Ruwbouw: draagvloer boven gelijkvloers

Na het plaatsen van stantsoenen met daarop houten verdeelbalken kunnen de predallen (breedplaatvloeren) gelegd worden. Hoewel dit gebeurt met behulp van een kraan, blijft het toch een precisiewerkje.
Predallen zijn dunne (5 cm) geprefabriceerde platen van gewapend beton die als verloren bekisting fungeren voor het gieten van een (dikkere) betonnen draagvloer. In de predallen zitten - behalve de onderwapening in de hoofddraagrichting- ook afstandshouders (zie deze foto) voor het opleggen van de bovenwapeningsnetten. De wapening loodrecht op de hoofddraagrichting wordt op de breedplaatvloeren geplaatst, alsook eventuele bijlegwapening. Alvorens het beton te storten wordt het aantal stantsoenen onder de predallen opgevoerd. Deze stantsoenen moeten blijven staan tot het beton op volle sterkte is (na 28 dagen)

Klik voor detail
Het leggen van de 'predallen'


Het opgaand metselwerk van de tweede bouwlaag


Week5-6

Ruwbouw: opgaand metselwerk verdieping

Het opgaand metselwerk van de tweede bouwlaag gaat eveneens snel vooruit (in ieder geval sneller dan het updaten van dit dagboek).

Een vertegenwoordiger van de firma Ytong woont sommige van de werfvergaderingen bij.

Opnieuw worden de overspanningen met behulp van lateien gemaakt

Uiteindelijk is dit het resultaat (achterzijde).


Week7-8

Ruwbouw: afwerking

Plaatsing van de draagvloeren boven de eerste verdieping. Uit het beton steken verticale draadstangen waaraan later de dakconstructie kan verankerd worden.

Plaatsing van plinten, dorpels en dekstenen in blauwe hardsteen.

Bekisten en storten van de trap in beton.

Beëindigen van de rioleringswerken.

 

Bekisten van de betonnen trap


Het vastnagelen van de onderste bebordingsplanken


Week9-12

Dakwerken

De houten structuur van het hellend dak en de binnengoten (Oregon) en van de topgevels (CLS) wordt getimmerd.

Hierop worden bebordingsplanken (in RND) bevestigd. Het aanbrengen van deze bebordingsplanken op de topgevels kan enkel vanop een stelling gebeuren. Om redenen van efficiëntie wordt één stelling aan de noordelijke gevel geplaatst, die achtereenvolgens door de schrijnwerker (bebording) en door de dakdekker wordt gebruikt.De eerste zinkbanen worden (met staande naad) op het hellend dakvlak bevestigd. Ondertussen wordt de stelling verplaatst naar de zuidelijke gevel, waar de schrijnwerker uiteindelijk de laatste bebordingsplanken vastnagelt zodat de dakdekker ook die gevel kan bekleden met zink.

Een witte folie beschermt de zink tot na het plaatsen van de schouwen.

De twee platte daken, waarop de ruwbouwaannemer al het hellingsbeton had geplaatst, worden geïsoleerd met cellenglasisolatie (foamglas) en waterdicht gemaakt met een bitumineuze dakdichting.


Ondertussen...

Elektriciteitswerken

Dit karweitje knappen we zelf wel op, zo dachten we! We zijn vol moed gestart op het einde van de ruwbouwwerken met het slijpen van sleuven en het aanbrengen van al dan niet voorbedrade 'flexibels', maar maanden later zitten we nog steeds weekend na weekend gezellig onze sandwiches te verorberen op de werf.

frezen van sleuven
Onze schoonbroer, de Edugo webmaster, steekt een handje toe.

piknik
Sandwiches met ytong-stof. Lekker!

aluminium ramen

3-kamerprofiel
Reynaers 3-kamerprofiel


Week13

Buitenschrijnwerk

Nadat alle slijpwerken afgelopen zijn (zowel voor de elektriciteitswerken als voor de verluchting, de verwarmingsinstallatie en het sanitair), kan het buitenschrijnwerk geïnstalleerd worden. Met het oog op lage onderhouds- en stookkosten, kozen wij voor aluminium ramen met 3-kamerprofielen en superisolerend glas. De woning is nu winddicht.
Bij een goede isolatie hoort echter ook een goede verluchting. Daarom worden de ramen voorzien van verluchtingsroosters (aanvoer van verse lucht) en zorgt een afzuigsysteem voor een gecontroleerde gedwongen luchtafvoer via een dakdoorvoer.


Week 15-19

Binnenbepleistering

Er wordt een 2-laags mineraal pleistersysteem gebruikt. De 'plakker' start met het plaatsen van hoekprofielen, stopprofielen en profielen die helpen bij het perfect loodrecht uitvlakken van de wanden.
De gladde betonnen gewelven worden behandeld met een hechtingslaag en stroken in gipskarton zorgen voor een perfect horizontale afwerking.

hoekprofiel
hoekprofiel

hechtingslaag
hechtingslaag en gipskarton stroken.

schuimbeton
schuimbeton

chape
chape


Week 20-21

Isolerende uitvullaag en chape

Op het gelijkvloers wordt een uitvullaag in schuimbeton gegoten. Deze heeft tot doel om de leidingen (elektrisch, sanitair en verwarming, centrale stofzuiger) weg te steken en tot een vlakke onderlaag te komen voor het plaatsen van de vloerisolatie. Waar nodig (niveauverschillen) worden bekistingsranden aangebracht.
Nadat er rondom randisolatie is bevestigd aan de muren, wordt op de eerste verdieping en op de zolder een chape aangebracht.


Week 22-26

Vloerisolatie, vloerverwarming en vloer

Bovenop het schuimbeton komen, tussen twee polyethyleenfolies in, 4 cm dikke isolatieplaten in polyurethaanschuim met aluminium coating. Alweer een karweitje dat we met plezier zelf gedaan hebben. Bovenop de isolatie platen worden de leidingen van de vloerverwarming bevestigd (aluflex)
Tenslotte worden de tegels van de natuurstenen vloer geplaatst op een zandbed.

vloerisolatie
vloerisolatie

vloerverwarming en vloer
vloerverwarming en vloer

spijkerflensdekens
spijkerflensdekens

schakelaar
afdekplaatje
schakelaar en afdekplaatje


Ondertussen

Dakisolatie en afwerking elektriciteit

Terwijl het buiten inmiddels flink aan het vriezen is, nemen we het nietjespistool ter hand en bevestigen we de dakisolatie (spijkerflensdekens van 12 cm rotswol) aan de spanten van het dak. Iets aangenamer, maar toch moeizamer dan verwacht, vanwege de koude en stijve vingers, verloopt het afwerken van de elektriciteitsinstallatie (plaatsen van de stopcontacten, de schakelaars en de afdekplaatjes).


Week 27

Keuken en haard

De keuken (Siematic) en de op maat gemaakte open haard worden geïnstalleerd en het huis krijgt ineens een meer huiselijke sfeer. Dankzij de open haard is het ook letterlijk wat warmer geworden.

keuken
keuken

open haard
open haard

Verhuizen in de sneeuw
verhuizen in de sneeuw


Eindelijk ... verhuizen!

Het is 24 februari 2001, de langverwachte dag van de verhuis. We laten ons niet afschrikken door de hevige sneeuwval. Na een lange dag zwoegen en sleuren, genieten we van heerlijke pasta.

verhuisploeg
verhuisploeg na afloop


De volgende maanden: afwerking
 


aanbrengen, afstrijken en ...
krabben


het resultaat

Buitenbepleistering

Eind augustus wordt een dampdoorlatende, gewapende, eenlaagse krabpleister ("crépi")  aangebracht.

Binnenschrijnwerk

De schrijnwerker plaatst de binnendeuren (schilderdeuren en schuifdeuren) en de raamtabletten (kersenhout).

De betonnen trap wordt afgewerkt met treden in beukenhout.
De trap tussen de eerste en tweede verdieping is een staalstructuur met eveneens beukenhouten treden.

Op de eerste verdieping plaatsen we zelf een legklaar parket in beukenhout.

Het schilderen, vernissen en de interieurinrichting kunnen nu beginnen ...


raamtabletten


traphal


schuifdeur


Afgewerkte buitenkant
 

© Herbert De Smet & Sofie Van Calster, 2000-2018